Besparen op de kosten van een dakreparatie?

Vraag offertes aan en bespaar tot wel 40% door te vergelijken!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreparatie

Dakreparatie laten uitvoeren? Alle kosten en info in 2024

Schade aan het dak kan leiden tot grotere problemen, zoals vochtproblemen en vermindering van de kwaliteit van het dak. Hierom is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakreparatie te laten uitvoeren wanneer je merkt dat er problemen op of aan het dak te vinden zijn. Het repareren van een dak kan via verschillende methodes, afhankelijk van de schade. We raden daarom altijd aan om dit werk uit te laten voeren door een professioneel klusbedrijf.

Wil je liever eerst lezen over wanneer een dakreparatie nodig is, wat de gevolgen zijn wanneer je het niet laat repareren, hoeveel een reparatie gemiddeld kost en welke methodes er worden gebruikt? Lees dan verder. Op deze pagina lees je alles over dakreparatie.


Belangrijkste punten over dakreparatie

 • Herkennen van de noodzaak tot reparatie: je merkt dat je dak reparatie nodig heeft aan de hand van zichtbare lekkages, ineffectieve goten en afvoeren, en vochtproblemen in huis. Een tijdige herkenning voorkomt hogere kosten.
 • Veelvoorkomende dakproblemen: problemen zoals houtrot door vocht, beschadigde dakpannen, scheuren in schoorstenen, en verstopte ventilatieopeningen zijn veelvoorkomende problemen die tot grotere schade kunnen leiden.
 • Gevolgen van uitgestelde reparatie: het niet tijdig repareren kan leiden tot verergerde schade, waterlekkage, interne schade, schimmelgroei, hogere energiekosten en aantasting van de structurele integriteit.
 • Kostenverwachting bij dakreparatie: Kosten variëren sterk afhankelijk van de omvang van de schade en gekozen materialen, de kosten liggen tussen de €50,- en €400,- per m².
 • Zelf repareren of professional inschakelen: voor eenvoudige reparaties kun je mogelijk zelf aan de slag, maar bij ernstige schade is het verstandiger een klusbedrijf in te schakelen voor veiligheid en vakmanschap.

epdm reparatie

Hoe weet je dat het nodig is om een dak te repareren?

Vaak valt het wel op dat er een reparatie nodig is: bijvoorbeeld wanneer je dakgoten en afvoeren niet meer zijn werk doen of wanneer je last hebt van een lekkage. Alhoewel dit goede indicaties zijn, ben je liever eerder bij het probleem: dat bespaart namelijk een hoop geld en moeite.

Enkele stappen die je kunt ondernemen om schade snel te herkennen zijn:

 • Een visuele inspectie van het dak is vaak de beste optie. Dit kan zowel vanaf buiten, maar ook de binnenkant. Kijk bijvoorbeeld of er beschadigde dakpannen liggen en of er zichtbare scheuren of gaten aanwezig zijn. Zelf het dak op raden we niet aan, maar vaak kan je vanaf een raam of in je tuin al een goede indicatie krijgen.
 • Een echte lekkage is vaak teken genoeg, maar het begint vaak bij bruine vlekken op het plafond, vochtige muren of kleine condens druppels bovenaan muren en op het plafond. Heb je enige tekenen van vocht in huis? Dan kan dit wijzen op dakschade.

Wat zijn veelvoorkomende dak problemen?

Enkele veelvoorkomende dak problemen zijn:

 • Door vocht kan het hout in de dakconstructie worden aangetast. Hierdoor ontstaat er houtrot. Dit verlaagt de kwaliteit van de structuur.
 • Beschadigde dakpannen zijn een grote oorzaak van daklekkage, dit is een probleem dat makkelijk te herkennen is.
 • Heb je een schoorsteen? Daar zouden scheuren in kunnen ontstaan. Ook dit kan zorgen voor indringing van water.
 • Als er een verstopping is in ventilatieopeningen op het dak kan dit zowel leiden tot vochtproblemen en oververhitting. Dit vermindert de levensduur van je dak.
 • Schade door verschillende weersinvloeden komen ook veel voor in Nederland. Hagel, regen, storm of sneeuwval kan de dakbedekking flink beschadigen.

Dak met spoed laten repareren

VInd snel de beste klusbedrijven in je regio.

Wat zijn de gevolgen wanneer je een dak niet op tijd laat repareren?

Het niet tijdig repareren van een dak kan leiden tot grote gevolgen die zowel de structuur van het dak als het comfort van wonen kan verlagen.

Enkele gevolgen zijn:

 • Verergering van schade: kleine schades leiden vaak tot grotere problemen als ze niet snel worden aangepakt. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer ingrijpende en duurdere reparaties.
 • Waterlekkage en interne schade: als een dak niet waterdicht is, kan dit leiden tot lekkages die op hun beurt weer interne schade veroorzaken, zoals aangetaste muren, plafonds en vloeren, en schade aan meubels en elektronica.
 • Schimmel: voortdurende vochtproblemen kunnen de groei van schimmel bevorderen, wat niet alleen schadelijk is voor de structuur van het huis, maar ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.
 • Verhoogde energiekosten: een beschadigd dak kan leiden tot een verlies van isolatie, wat op zijn beurt weer kan resulteren in hogere verwarmings- en koelkosten.
 • Aantasting van de structurele integriteit: langdurige blootstelling aan water kan de structuur van het dak, en het gebouw, zelf aantasten.

Welke kosten kun je verwachten bij een dakreparatie?

De kosten voor een dak laten repareren variëren ontzettend, het is namelijk geheel afhankelijk van wat er gerepareerd moet worden, welke materialen er nodig zijn en welk uurtarief er gehanteerd wordt.

Moeten er bijvoorbeeld dakpannen worden gerepareerd? Dan moet je al gauw denken aan €130,- tot €210,- per vierkante meter. Is er een schade aan je bitumen dakbedekking? Dan liggen de kosten tussen de €260,- tot €285,- per m².

Dakreparatie kan dus best wat kosten, maar wanneer je een dak niet tijdig laat repareren zullen de kosten voor het renoveren of vernieuwen veel hoger liggen. Het is daarom altijd verstandig wel zo snel mogelijk te handelen.

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van enkele veelvoorkomende reparaties. Dit geeft een schatting van wat je kunt verwachten wanneer je een klusbedrijf inschakelt.

Kosten dakreparatie 2024

Omschrijving Kosten*
Dakpannen reparatie €130,- tot €210,- per m²
Leien dakreparatie €320,- tot €420,- per m²
Bitumen dakreparatie €260,- tot €285,- per m²
EPDM dakreparatie €255,- tot €280,- per m²
Overzetdak repareren €50,- tot €60,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven. De exacte kosten zijn afhankelijk van de huidige materiaalkosten, het btw-tarief en het tarief van het klusbedrijf. Wil je de beste prijzen? Vergelijk gratis offertes en kies het klusbedrijf met het beste aanbod.

daknok reparatie

Welke factoren hebben invloed op de kosten van een dak repareren?

Hierboven hebben we al kort benoemd dat de ernst van de beschadiging, het materiaal en uurtarief een invloed hebben op de totaalprijs, maar er zijn nog enkele factoren die de prijs kunnen veranderen. De factoren die invloed hebben op de kosten van een dak repareren zijn:

 • De ernst van de beschadiging: niet alleen de ernst, maar ook de oppervlakte. Wanneer het om slechts 1 of 2 vierkante meter aan schade gaat ben je goedkoper uit dan wanneer de helft van een typisch Nederlands dak, 60 m², moet worden gerepareerd.
 • Materiaalkosten: Wat er beschadigd is speelt een grote rol in de totaalprijs. Een overzetdak repareren kan bijvoorbeeld al vanaf €50,- tot €60,- per vierkante meter, gezien dit een vrij eenvoudige procedure is én de materialen makkelijker te verkrijgen zijn. Laat je een dak repareren met leien? Dan zit je met €320,- tot €400,- per m²: dit komt dan weer omdat het een intensieve klus is met duurdere materialen.
 • Het soort dak: sommige daken zijn makkelijker om op te werken. Op een plat dak kan een dakdekker vaak sneller te werk en zijn er minder materialen nodig zoals steigers. Bij hellende daken is het vaak lastiger werken, hierdoor duurt de klus ook langer wat ook weer resulteert in een hogere totaalprijs.
 • Bereikbaarheid van het dak: als het dak makkelijker te bereiken is kan het klusbedrijf sneller aan de slag en is het minder moeite om op en af het dak te gaan. Ook dit speelt weer een rol in de tijd die nodig is voor de reparatie.
 • Uurtarief van klusjesman: een klusbedrijf schakel je al in van €20,- tot €38,- per uur. Beginnende klussers rekenen vaak €20,- tot €25,- per uur, een ervaren klusjesman zal eerder tussen de €30,- en €38,- per uur vragen voor buitenwerk.
 • Voorrijkosten: met de constante verandering in de benzineprijzen spelen de voorrijkosten ook een steeds hogere rol. Om deze reden is het ook verstandig om een klusbedrijf te kiezen dat werkzaam is in je eigen regio.
 • Materiaalprijzen in 2024: de prijzen van materialen zijn constant aan het veranderen. In 2022 zagen we een stijging van 20% in materiaalkosten in de bouwsector, begin 2024 zien we maand per maand een kleine daling in de kosten van materiaal (ijzer, staal, aluminium en hout).
 • Een eventueel spoedtarief: heb je met spoed een klusbedrijf nodig? Dan wordt er vaak een spoedtarief gerekend. Dit is bijvoorbeeld omdat het klusbedrijf buiten eigen werktijden aan de slag moet of omdat er een andere klus moet worden verzet.

Hoe is deze prijs opgebouwd?

De prijs van een dakreparatie is voornamelijk gebaseerd op materiaalkosten. De kosten voor materiaal zijn dan ook 65% van de totaalprijs. De arbeidskosten zijn verantwoordelijk voor 30% van de totaalprijs, de voorrijkosten zijn gemiddeld slechts 5% van het totaal.

Bespaar op de kosten van een dakreparatie!

Vergelijk gratis offertes met scherpe prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Daklekkage: wees er snel bij

Wanneer je last hebt van een daklekkage, zal dit moeten worden opgespoord en snel worden gerepareerd. Het is ontzettend belangrijk dat je bij een daklekkage zo snel mogelijk actie onderneemt, anders kan de schade veel erger worden en de kosten oplopen. Bij daklekkage kan je vochtproblemen ondervinden zoals schimmels, wegrottend hout en vochtplekken. Dit is schadelijk voor zowel je huis als je gezondheid.

De kosten van daklekkage opsporen en verhelpen verschillen afhankelijk van wat er moet gebeuren. Lekdetectie kost gemiddeld €300,- tot €400,-. Moet er wat worden gerepareerd? Op een plat dak is het gemiddeld €200,- per m², bij een hellend dak €150,- tot €300,- per m².

Wat kost het opsporen en repareren van een daklekkage?

Omschrijving Kosten*
Lekdetectie plat dak €300,- tot €400,-
Lekdetectie hellend dak €300,- tot €400,-
Zwakke gedeeltes vervangen van een plat dak Vanaf €200,- per m²
Op een hellend dak zwakke gedeeltes vervangen Vanaf €150,- tot €300,- per m²

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven. De kosten kunnen afwijken afhankelijk van het klusbedrijf en de ernst van de schade.

Bereken de kosten van de dakreparatie

Benieuwd naar de kosten van je dakreparatie? Met de onderstaande calculator bereken je eenvoudig de gemiddelde kosten om je dak te laten repareren. Geef aan wat er moet gebeuren en om hoeveel vierkante meter het gaat, je krijgt dan een schatting van de totaalprijs. Let wel op dat dit slechts een indicatie is.

Hoe gaat een klusbedrijf te werk bij een plat dak repareren?

Bij het repareren van een plat dak gaat een klusbedrijf als volgt te werk:

 • Voor er iets wordt gerepareerd zal er een grondige inspectie plaatsvinden om de beschadiging vast te stellen. Het klusbedrijf zal bij deze stap onder andere kijken naar scheuren, blazen of waterophopingen.
 • Na de inspectie is er een beeld van wat er moet worden gebeurd. Het klusbedrijf kan aan de slag, maar zal eerst de juiste veiligheidsmaatregelen treffen. Zo worden er onder andere veiligheidsharnassen gedragen.
 • Dan wordt de schade gerepareerd, de manier waarop verschilt. Zo kan er een reparatiepasta worden aangebracht, naden worden gedicht of beschadigde delen worden vervangen.
 • Na het repareren wordt er gecontroleerd of het probleem goed is opgelost en het risico op schade en lekkage niet meer aanwezig is.

Hieronder lees je nog over enkele veelvoorkomende soorten reparatie.

Dakleer reparatie

Bij dakleer reparatie wordt er een nieuw stuk dakleer over een beschadigd gedeelte geplaatst. Hierin wordt eerst het oppervlak schoon en droog gemaakt, dan wordt er een primer aangebracht. Als laatst wordt er nieuw dakleer geplaatst, dit worden gedaan met een brander.

Bitumen reparatie

Bitumenreparatie omvat het schoonmaken van het beschadigde gebied, het aanbrengen van een primer en het plaatsen van een nieuwe laag bitumen. Dit via een koude of warme applicatie. Dit is afhankelijk van het soort bitumen en de ernst van de schade.

Dakpannen reparatie

Het proces bij een dakpannen reparatie begint bij een zorgvuldige inspectie om beschadigde dakpannen te identificeren, waarna deze zorgvuldig worden verwijderd en vervangen of gerepareerd. Het is belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken, zoals nieuwe dakpannen, dakpanlijm en mogelijk panhaken, om te zorgen voor een duurzaam resultaat.

Tien tips voor het voorkomen van een dakreparatie

Tip Helpt bij
Regelmatige inspecties Vroegtijdig vinden van potentiële problemen om grotere schade te voorkomen.
Onderhoud van goten Voorkomt waterophoping en vochtschade.
Snoei bomen Vermindert risico op fysieke schade door takken en ophoping van materiaal van de boom.
Controleer dakbedekking Voorkomt lekkages en waterschade door slijtage of defecten.
Herstel kleine beschadigingen Voorkomt verergering van kleine problemen naar grotere, duurdere reparaties.
Voorkom ijsdammen Beperkt waterinfiltratie en structurele schade door een gelijkmatige temperatuur.
Controleer de zolder Maakt vroege detectie van lekkages of schade mogelijk van binnenuit.
Professionele inspectie Specialisten kunnen problemen identificeren die mogelijk niet direct zichtbaar zijn.
Gebruik kwaliteitsmaterialen Verhoogt de duurzaamheid en vermindert de behoefte aan frequente reparaties.
Let op weersinvloeden Snelle inspectie en reparatie na slecht weer voorkomt verdere verslechtering.

Kan je zelf een dak repareren of moet je een klusbedrijf inschakelen?

Je kunt zelf een dak repareren als je voldoende handig bent en het om eenvoudige reparaties gaat, zoals het vervangen van enkele dakpannen of het dichten van kleine lekkages. Doe dit wel veilig, maak bijvoorbeeld altijd gebruik van een veiligheidsharnas.

Voor grotere problemen, zoals grote lekkages, structurele schade, of als je dak moeilijk bereikbaar is, is het inschakelen van een professioneel klusbedrijf aanbevolen. Zij hebben de expertise, ervaring, en het juiste gereedschap om de klus veilig en effectief uit te voeren, wat uiteindelijk verdere schade en kosten kan voorkomen.

Bovendien kan zelf repareren zonder de nodige kennis leiden tot meer schade of persoonlijke ongelukken.

schuin dak reparatie

Dakreparatie met spoed? Vergelijk nu gratis offertes!

Dakreparatie met spoed nodig? Of op zoek naar een klusbedrijf om je dak te repareren? Via Klusbedrijf-nu kom je snel in contact met de beste klusbedrijven in je regio. Het aanvragen van offertes is gratis en zonder verplichtingen.

Na de aanvraag ontvang je tot wel vier offertes, je kiest zelf voor het aanbod dat het beste bij je past.

Start nu je aanvraag!

Veelgestelde vragen over het repareren van daken

Hieronder geven we antwoord op enkele vragen die we regelmatig ontvangen over het repareren van daken.


Kan je zelf zien of een dakreparatie nodig is?

Ja, je kunt zelf bepalen of een dakreparatie nodig is door te zoeken naar tekenen zoals beschadigde of ontbrekende dakpannen, zichtbare scheuren, waterlekken, of ophoping van mos of algen.

Wat zijn de meest voorkomende kenmerken van een beschadigd dak?

Veelvoorkomende kenmerken van dakbeschadiging zijn ontbrekende, gebroken of beschadigde dakbedekking, waterlekken binnen, losse dakgoten, en zichtbare scheuren of gaten.

Hoelang duurt het gemiddeld om een dak te repareren?

De tijdsduur voor een dakreparatie varieert: kleine reparaties kunnen binnen een dag klaar zijn, terwijl uitgebreidere reparaties meerdere dagen tot weken kunnen duren, afhankelijk van de schadeomvang en het daktype.

Welke middelen worden er gebruik voor een reparatie?

Een klusbedrijf kan veel verschillende middelen en materialen gebruiken voor het repareren van daken. Zo is er speciale reparatiepasta, zijn er primers of moeten er dakleer stroken worden aangebracht. Bij scheuren in voegen of naden kan er kit worden gebruikt.