Vind de beste klusjesman voor jouw project!

Gratis offertes vergelijken

Schilderwerk

Wil je het schilderwerk in de woonkamer opfrissen? Of zie je het niet zitten om het buitenschilderwerk zelf op te pakken? Schakel dan een klusjesman in voor het schilderen van je woning! Een vakman pakt het buiten- en binnenschilderwerk professioneel aan voor het mooiste eindresultaat.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen binnenschilderwerk en buitenschilderwerk en waarom de prijzen variëren. Natuurlijk staat er op deze pagina een indicatie van de kosten en lees je hoe je gemakkelijk op de totaalprijs bespaart. Wil jij ook tot 40% besparen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes!

Wanneer schilderwerk vervangen?

Het buitenschilderwerk moet je gemiddeld elke 7 jaar vernieuwen. Dit is belangrijk om de kwaliteit van het hout te behouden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het hout al sneller weer te schilderen, bijvoorbeeld als je de woning een andere uitstraling wilt geven. Hoe vaak je het binnenschilderwerk moet vernieuwen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. In principe geldt: zodra het er niet meer mooi uitziet of versleten raakt is het tijd om een schilder in te schakelen.

Wat kost het laten doen van schilderwerk?

De kosten zijn enorm afhankelijk van het soort schilderwerk. De prijzen voor buiten schilderen liggen gemiddeld rond de €35,- tot €40,- per m² of tussen de €40,- tot €50,- per uur. Dit is duurder dan schilderwerken binnen, omdat het moet voldoen aan strengere eisen.

Voor het binnenschilderwerk betaal je gemiddeld tot €35,- per m² of €5,- tot €40,- per uur. Kies je ervoor om je muren te laten spuiten, dan rekent de klusjesman gemiddeld €6,- tot €10,- per m².

Voor standaard sauswerk liggen de prijzen rond de €10,- tot €15,- per m².

Prijstabel: prijzen schilderwerk

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Binnen
Per m² €0,- tot €35,-
Per uur €5,- tot €40,-
Spuitwerk per m² €6,- tot €10,-
Sauswerk per m² €10,- tot €15,-
Buiten
Per m² €35,- tot €40,-
Per uur €40,- tot €50,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, verf en materiaal. vraag voor exacte kosten gratis offertes aan.


Schilder nodig voor je woning?

Vraag offertes aan, vergelijk onderling en bespaar op de kosten!

Offertes aanvragen


Welke factoren zijn van invloed op de kosten?

De prijzen van het schilderwerk lopen flink uiteen. Dat komt mede doordat de schilders zelf hun prijzen vaststellen. Hoe meer ervaring een vakman heeft, des te hoger het tarief. Door te kiezen voor een beginnend schilder, bespaar je dus flink op de kosten. Daarnaast liggen de prijzen voor buitenschilderwerk doorgaans hoger dan voor binnenschilderwerk. En wist je dat ook het seizoen invloed heeft op de prijzen? ’s Winters liggen de prijzen bijvoorbeeld lager dan ’s zomers. De kosten voor je schilderwerk worden onder ander beïnvloed door:

 • de keuze voor binnen- of buitenschilderwerk;
 • de ervaring van de schilder;
 • het seizoen;
 • de materiaalkosten.

schilderen kosten

Je woning laten schilderen: binnen en buiten?

Schilders zijn in te zetten voor binnen- en buitenschilderwerk. Bij binnenschilderwerk gaat het om alle schilderwerken die binnen plaatsvinden. Hierbij kun je denken aan het schilderen van de muren, maar ook aan het schilderen van de trappen. Het buitenschilderwerk vindt buiten plaats en hieraan zitten strengere eisen. Dat komt vooral omdat het buitenschilderwerk het hout moet beschermen tegen neerslag.

Schilderwerk binnen

Binnenschilderwerk maakt het interieur echt af. Laat bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer opnieuw schilderen voor een compleet andere uitstraling. Natuurlijk is dit niet de enige optie binnen het binnenschilderwerk. Onder binnenschilderwerken verstaan we onder andere:

 • het schilderen van de trap;
 • de muren sausen;
 • plafonds schilderen;
 • houten meubelstukken lakken.

Het binnenschilderwerk wordt door veel mensen beschouwd als doe-het-zelf klus. Toch is de klus een stuk lastiger dan vooraf gedacht. Om lelijke strepen te voorkomen en om jouw hout te beschermen is het toch verstandig om voor het binnenschilderwerk een schildersbedrijf in te huren.

Schilderwerk buiten

Schilderwerken buiten zijn van extra groot belang. Deze buitenschilderwerken beschermen het hout namelijk tegen neerslag. Het zorgt ervoor dat water niet in het hout kan dringen, waardoor het langer mooi blijft. Het is daarom belangrijk dat je het buitenschilderwerk regelmatig controleert op beschadigingen. Zitten er blaasjes in de verflaag, dan is het belangrijk om het schilderwerk zo snel mogelijk te laten vernieuwen. Voor de beste kwaliteit schakel je het beste een ervaren schilder in.

Bij de schilderwerken buiten kun je onder andere denken aan:

 • het schilderen van de kozijnen;
 • de schutting of tuinhekken schilderen;
 • het schilderwerk op de gevelbekleding.

Schilderwerk onderhouden

Om het hout buiten en binnen optimaal te beschermen, is goed onderhoud enorm belangrijk. Dit bestaat onder andere uit het schoonmaken van het hout. Daarnaast is het erg belangrijk om het buitenschilderwerk regelmatig te controleren op beschadigingen.

 1. Maak het hout één tot twee keer per jaar goed schoon met een vochtige doek.
 2. Controleer direct het schilderwerk op beschadigingen. Let op loslatende verflagen en blaasjes.
 3. Werk de kleine beschadigingen direct bij om de schade te beperken.
 4. Bij grote beschadigingen of problemen laat je het hout goed schuren en opnieuw lakken door een vakman.

Schilderwerk en btw

In Nederland geldt dat schilderwerken bij woningen ouder dan twee jaar vallen onder het verlaagde btw-tarief. Dit betekent dat je slechts 9% btw betaalt in plaats van de gebruikelijke 21% btw. Je betaalt het verlaagde btw-tarief niet alleen over de arbeidskosten, maar ook over alle voorbereidingen én de benodigde materialen.

Uiteraard geldt dit btw-tarief alleen als je een professioneel schilder inhuurt en niet als je zelf materialen aanschaft. Wil je meer lezen? Op belastingdienst.nl staat een duidelijk overzicht met welke werkzaamheden wel of niet onder het verlaagde btw-tarief vallen.

Tips om te besparen op schilderwerk

De prijzen voor het schilderwerk kunnen aardig oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zoveel mogelijk op de kosten te besparen.

 • Bereid de schilderwerken zelf voor. Denk aan het afplakken van plinten en plafonds of aan het ontvetten van kozijnen. Je bespaart de schilder zo een hoop tijd, waardoor je minder arbeidskosten hoeft te betalen.
 • Schakel een winterschilder in. Omdat er in de winter minder schilderwerk is, vragen schilders vaak een lagere prijs dan in de zomer. Zo bespaar je al snel op de kosten.
 • Vergelijk gratis offertes en kies zelf voor de vakman met het beste aanbod. Zo bespaar je al snel tot wel 40% op de kosten!

Een klusjesman kun je ook inhuren voor:

 • Keukenrenovatie: wat doet de klusjesman bij een keukenrenovatie voor je?
 • Kozijnen vervangen: lees meer over welke stappen een klusjesman doorloopt.
 • Buitenwerk: welke klussen voert een klusjesman buiten uit?
 • Binnenwerk: welke klussen doet een klusser binnen voor je?

schilderwerken

Schilderwerk laten doen? Offerte aanvragen!

Is het schilderwerk binnen echt een aan opfrisser toe? Of zie je het niet zitten de kozijnen zelf te lakken? Een schilder heeft deze schilderklussen in een mum van tijd voor je uitgevoerd. Schakel een winterschilder in en betaal zo een lager tarief dan in de zomer!

Ben je nieuwsgierig naar de precieze kosten voor buiten- en binnenschilderwerken?

Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze offerteservice. Vraag via de offertepagina met één klik op de knop tot wel 6 offertes aan en kies zo de klusser met de beste prijzen. Ervaring leert dat je op deze manier tot wel 40% op de kosten bespaart!

Gratis offertes vergelijken