Vind de beste klusjesman voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Kozijnen vervangen

Nieuwe kozijnen nodig? Laat je kozijn dan vervangen door een ervaren klusser bij jou uit de buurt! Het plaatsen van het nieuwe raam- of deurkozijn is al in enkele uren gedaan. Zo houd je zelf extra vrije tijd over!

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden. Zo vind je informatie over de verschillende materialen die je bij nieuwe kozijnen kunt kiezen en lees je hoe de vakmannen nieuwe raam- en deurkozijnen plaatsen.

Uiteraard vind je op deze pagina ook een indicatie van de kosten en lees je hoe je deze kosten zo laag mogelijk houdt. Ook besparen op het plaatsen van je nieuwe raamkozijnen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Waarom je kozijnen vervangen?

Veel mensen denken dat het vervangen van kozijnen alleen gebeurt als het oude kozijn beschadigd of verouderd is. Maar het vervangen van een kozijn heeft zoveel voordelen, dat je ook nu al kan besluiten je kozijn te vervangen! Hieronder staan een drietal redenen om je kozijnen te vervangen.

 • Vervang je kozijnen om de isolatiewaarde te verbeteren.
 • Geef je woning een vernieuwde uitstraling met nieuwe kozijnen.
 • Verbeter de inbraakveiligheid met sterke raam- of deurkozijnen.

Wat kost het vervangen van kozijnen?

De kosten voor het vervangen van je kozijnen is afhankelijk van het materiaal. De kosten voor een kunststoffen kozijn van 1 m² liggen gemiddeld tussen €700,- en €800,-. Dat is voordeliger dan de kosten van een nieuw houten kozijn (€750,- tot €900,-) of de kosten van een aluminium kozijn (€800,- tot €950,-). De prijs is ook afhankelijk van het type kozijn dat je kiest. Zo zijn de kosten van een vast raamkozijn een stuk lager dan een draai-/kiepraam of valraam.

Wil je graag je houten kozijnen vervangen door kunststof? Of ben je geïnteresseerd in een ander materiaal? Twijfel dan niet en vraag snel gratis en vrijblijvende offertes aan. Zo vind je snel een klusjesman met een aantrekkelijke prijs, zodat je zo goedkoop mogelijk je kozijnen laat vervangen.

Prijstabel: kozijnen vervangen kosten

Soort kozijn Oppervlakte Gemiddelde prijs*
Kunststof kozijn 1 m² €700,- tot € 800,-
Houten kozijn 1 m² €750,- tot € 900,-
Aluminium kozijn 1 m² €800,- tot € 950,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzn, inclusief btw, montage en HR++ glas. Exacte prijzen weten? Vraag dan kosteloos offertes aan via het offerteformulier.

Hoe gaat een klusjesman te werk bij een kozijn vervangen?

Het vervangen van een kozijn gebeurt in drie stappen:

 • Stap 1: Als eerst verwijdert de klusjesman het oude raam- of deurkozijn. Hij controleert de binnenkant van het metselwerk en gaat dan over tot de montage van het nieuwe raamkozijn.
 • Stap 2: De klusjesman plaatst het profiel zonder beglazing of bewegende delen. Deze verwijdert hij voordat hij het profiel in de muur plaatst. Als het kozijn waterpas is schroeft hij het profiel vast.
 • Stap 3: Na het terugplaatsen van de glasplaten en bewegende delen stelt de vakman het profiel af, zodat het soepel opent en sluit. Daarna kit hij de randen af zodat het geheel vocht- en luchtdicht is.

Wanneer kozijnen vervangen?

Als je kozijn beschadigd raakt, is het voor de veiligheid en isolatiewaarde verstandig om hem te vervangen. Maar ook als de kozijnen verouderd zijn is het aan te raden om ze te vervangen. Wanneer je kozijn verouderd is, is afhankelijk van het materiaal. Zo gaat een zachthouten kozijn gemiddeld 25 jaar mee, terwijl een hardhouten raamkozijn met goed onderhoud gemiddeld 40 tot 75 jaar mee gaat. Een aluminium profiel heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar en bij een kunststoffen raamkozijn kun je rekenen op gemiddeld 50 jaar.

Tabel: levensduur kozijnen

Type kozijn Gemiddelde levensduur*
Zachthouten kozijn 25 jaar
Aluminium kozijn 40 jaar
Hardhouten kozijn 40 tot 75 jaar
Kunststof kozijn 40 tot 75 jaar

*Let op: dit is een gemiddelde levensduur van een kozijn.

kosten vervangen kozijnen

Materialen voor nieuwe kozijnen

Kies je voor een nieuw raamkozijn, dan heb je de keuze uit diverse materialen. De meest populaire materialen zijn kunststof, hout en aluminium. Weet je niet goed welk materiaal de beste keuze is? Vraag dan een persoonlijk advies aan een klusser bij jou in de buurt. Hieronder lees je meer over de verschillende voor- en nadelen van de drie materialen.

Kozijnen vervangen voor aluminium kozijnen

Kies je voor aluminium, dan ben je verzekerd van een moderne uitstraling die uitstekend past bij nieuwe woningen. Het is enorm sterk en roest of rot niet, waardoor je maar weinig onderhoud hoeft uit te voeren. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van houten en kunststoffen kozijnen. Ook gaat het ongeveer 40 jaar mee. Het nadeel van dit materiaal zijn de hogere kosten. Heb je een beperkt budget, dan is dit niet de beste optie.

Kozijnen vervangen door houten kozijnen

Hout is al jarenlang een populaire keuze. Houten raamkozijnen hebben een goede isolatiewaarde en zijn redelijk betaalbaar. Doordat een houten kozijn enorm bewerkelijk is, is een beschadiging gemakkelijk en goedkoop te herstellen. Ook betekent dit dat je houten kozijnen gemakkelijk van kleur verandert. Voor sommige mensen is dit ook direct een nadeel: hout vereist namelijk flink wat onderhoud om de kwaliteit te behouden. Zo moet je het jaarlijks goed reinigen en controleren op beschadigingen en elke paar jaar schilderen.

Kozijnen vervangen door kunststof kozijnen

Heb je een beperkt budget, dan is kunststof een uitstekende keuze! Een groot voordeel van kunststof zijn de lage kosten. Het heeft een uitstekende isolatiewaarde en doordat het zo sterk is, vergroot het ook de inbraakveiligheid in huis. Het is verkrijgbaar in veel verschillende RAL kleuren en het materiaal is kleurvast. Misschien nog wel het grootste voordeel is de onderhoudsvriendelijkheid. Je hoeft het niet te schilderen! Daar staat tegenover dat je een kunststof raam- of deurkozijn minder makkelijk kan herstellen bij een beschadiging.

Raamkozijn vervangen

Wil je graag het kozijn vernieuwen? Dan is het aan te raden om daarvoor een vakman in te huren. Op die manier weet je zeker dat het profiel correct geplaatst wordt. Alleen dan ben je verzekerd van een optimale isolatie en veiligheid. De vakman verwijdert ook je oude kozijn en kan deze, als je dat graag wilt, voor je afvoeren zodat je niet met het puin blijft zitten. Hij kit het kozijn netjes voor je af zodat je zelf niets meer hoeft te doen.

Deurkozijn vervangen

Het vervangen van een deurkozijn verloopt in grote lijnen hetzelfde als het vernieuwen van de raamkozijnen. Eerst verwijdert de klusser het oude kozijn en plaatst daarna het nieuwe deurkozijn in de deuropening. Eventueel maakt hij het kozijn volledig op maat voordat hij het profiel vastschroeft. Gaat het om een buitendeur, dan bevestigt de vakman het juiste sluitwerk zodat je verzekerd bent van de beste veiligheid. De laatste stap is het ophangen van de deur en deze juist afstellen. Lees op deze pagina meer over deur plaatsen!

Vergunning nodig?

In veel gevallen mag jij je kozijnen vergunningsvrij vervangen. Bijvoorbeeld als het kozijn dat je wilt vervangen niet zichtbaar is vanaf de openbare weg. Dit is het geval bij kozijnen aan de achterkant of zijkant van je woning. Ook kozijnen aan de voorkant mag je zonder vergunning vervangen, zolang je het straatbeeld maar niet verandert. Dus als je je kozijnen vervangt door nieuwe kozijnen in dezelfde kleur. Twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie.

Keurmerken van kozijnen

Om de keuze voor de juiste kozijnen gemakkelijker te maken, kun je rekening houden met een aantal keurmerken.

 • Producten met het Komo-keurmerk zijn goedgekeurd door onafhankelijke deskundigen. Op komo.nl lees je meer over de voordelen van dit keurmerk.
 • Als je kiest voor een klusbedrijf met het BouwGarant keurmerk, dan weet je zeker dat het bedrijf voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Als je meer wilt weten over BouwGarant, lees dan verder op bouwgarant.nl.
 • Het VKG-keurmerk geeft aan dat een kunststof kozijn getoetst is op verschillende kwaliteitseisen. Op vkgkeurmerk.nl lees je meer.
 • Wil je graag een houten kozijn? Let dan op het FSC-keurmerk. Dan ben je verzekerd van hout dat afkomstig is uit een goed en eerlijk beheerd bos. Lees meer op fsc.nl.

Een klusjesman kun je ook inhuren voor:

 • Keukenrenovatie: lees meer over wat een klusjesman bij een keukenrenovatie doet.
 • Binnenwerk: welke klussen doet een klusser binnen nog meer?
 • Buitenwerk: wat doet een klusjesman buiten voor je?

kozijn vervangen kosten

Goedkoop kozijnen vervangen? Klusjesman inschakelen!

Wil je graag je raam- of deurkozijn vervangen? Of wil je als VVE alle kozijnen vernieuwen? Ga voor kwaliteit en schakel een ervaren klusser in. Een vakman plaatst je nieuwe kozijn in een mum van tijd en neemt al het puin mee: zo hoef je zelf niets meer te doen! Vergelijk bovendien de offertes van klusjesmannen uit je eigen regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Geef je wensen door via de offertepagina en je ontvangt zo snel mogelijk tot 6 vrijblijvende prijsopgaven. Vergelijk de verschillende klussers en kies zo het klusbedrijf met het beste aanbod. Het vergelijken is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken